Opas liiketoimintaan ja talouteen

Kevytyrittäjyys on monelle sopiva yritysmuoto

Kevytyrittäjyys on monelle sopiva yritysmuoto, etenkin jos haluaa toimia yrittäjänä sivutoimisesti esimerkiksi päätyön tai opiskelun ohella tai testata yritys idean toimivuutta ilman riskin ottamista tai sitoutumista. Kevytyrittäminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina juuri sen helpon aloittamisen ja kevyen byrokratian vuoksi. Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä helposti rekisteröitymällä valitsemaansa laskutuspalveluun. Kevytyrittäjän ei nimittäin tarvitse hoitaa itse paperitöitään. On olemassa useita erilaisia laskutuspalveluita, jotka hoitavat kevytyrittäjän laskutuksen ja muita paperitöitä, palvelusta hieman riippuen. Usein laskutuspalvelu hoitaa myös tarvittaessa perinnän, tuloveroilmoituksien tekemisen ja verojen maksun. Kevytyrittäjä voi nostaa palkkaa ansaitsemistaan rahoista ja palkasta pidätetään verot verokortin mukaisesti. Laskutuspalvelun käytöstä maksetaan joko kiinteä maksu tai prosentuaalinen osuus laskutuksesta ja mahdollisesti myös palvelumaksu.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii

Kevytyrittäjyys ei ole laissa määritelty termi, mutta sillä kuvataan käytännössä henkilöä, joka työskentelee omille asiakkailleen ja laskuttaa heitä laskutuspalvelua käyttäen. Kevytyrittäjänä voi työskennellä kuka tahansa täysikäinen henkilö ja Y-tunnuksen hakeminen ei myöskään ole välttämätöntä. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan sovi luvanvaraisille aloille, kuten esimerkiksi terveydenhuoltoon. Kevytyrittäjyys on myös toiminimen kanssa samankaltainen siinä mielessä, että molemmat yritysmuodot sopivat parhaiten oman osaamisen myymiseen, eikä työntekijän palkkaaminen ole mahdollista. Suurimmassa osassa laskutuspalveluita hoidetaan vain byrokratia, mutta osa on kehittänyt palveluaan kokonaisvaltaisesti yritystoimintaa tukeviin palveluihin, kuten esimerkiksi potentiaalisien kumppanien ja toimeksiantajien etsintään ja säästöpalveluihin, joissa osan tuloista voi siirtää säästöön. Esimerkiksi Floy Oy tarjoaa tukea kevytyrittäjyyteen.

Kevytyrittäjyys vai toiminimi

Toiset palvelut tarjoavat kevytyrittäjyyttä Y-tunnuksella, mutta lain mukaan, silloin on todellisuudessa kyseessä toiminimen perustaminen, jossa laskutuspalvelu auttaa yrityksen perustamisessa, kirjanpidossa ja laskutuksessa. Kevytyrittäjä ei voi myöskään vähentää yritystoimintaan tarvitsemiaan hankintoja verotuksessa. Etuna toiminimen perustamisessa on arvonlisäverohuojennukset. Koska kevytyrittäjyys ei ole laissa tunnettu termi, kannattaa varmistaa, minkälaisia vakuutuksia tarvitsee. Verottaja määrittelee kevytyrittäjän yleensä palkansaajaksi ja TE-toimistossa ja työttömyysturvaa koskevassa lainsäädännössä hänet määritellään yleisimmin yrittäjänä. Kevytyrittäjyyden ja toiminimen välillä valitseminen riippuu siitä, haluaako ryhtyä yrittäjäksi. Kustannuksien vertailu näiden kahden yritysmuodon välillä on myös haasteellista, koska kevytyrittäjä ja toiminimiyrittäjä maksavat käyttämistään palveluista eri tavalla ja kevytyrittäjän edut riippuvat pitkälti hänen valitsemastaan laskutuspalvelusta.